Adresgegevens
Bezoekadres

Roerdomplaan 10
3084 NM Rotterdam


Algemeen telefoonnummer

010 - 481 11 55


Fax

010 - 210 16 89


Algemeen emailadres

Openingstijden

Maandag: 07:30 - 19:00
Dinsdag: 07:30 - 21:00
Woensdag: 07:30 - 21:00
Donderdag: 07:30 - 20:00
Vrijdag: 07:30 - 18:00

Claudicatio Trainingstherapie

Wat is claudicatio?

Claudicatio Intermittens (etalagebenen) is een ziekte waarbij de slagaders in de benen (en soms al in de onderbuik) vernauwd zijn. Hierdoor komt er tijdens inspanning, met name tijdens lopen, te weinig zuurstof bij de spieren terecht. Door even te rusten (stilstaan bij een etalage) wordt het zuurstoftekort weer hersteld en zakt de pijn weg. Vervolgens kunt u gemiddeld weer eenzelfde afstand lopen voordat de pijn weer opkomt.

Image

Symptomen

U kunt klachten ervaren als pijn, kramp, vermoeidheid, gevoelloosheid of een zwaar/ klemmend gevoel in het been. Dit treedt vooral op tijdens lopen en verdwijnt weer als u even stilstaat. Als de pijn alleen verdwijnt als u gaat zitten is er meestal een neurologische reden voor de klachten. Hoe zwaarder de inspanning des te erger de pijn.

Risicofactoren voor het ontstaan van claudicatio-klachten zijn vooral roken. Maar ook hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte en overgewicht spelen een belangrijke rol.

Image

Behandeling

Nadat u van uw huisarts of vaatspecialist een verwijzing voor looptraining gekregen heeft, wordt er een behandeltraject opgestart, waarbij vooral het verbeteren van de loopafstand voorop staat. Verder zijn ook het verbeteren van het algemeen uithoudingsvermogen, krachttraining en het bespreken van leefstijl van belang. Belastende vaatoperaties zoals dotter- of bypassprocedures kunnen op deze manier veelal voorkomen worden. Dit alles gebeurt onder begeleiding van een bij het Claudicationet aangesloten fysiotherapeut.

De looptraining wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft dus geen aparte aanvullende verzekering nodig.